Зарубіжна література 9 клас

  06.05.2022р.

Зарубіжна література

Тема:

Рей Дуглас Бредбері "451 градус за Фаренгейтом". Тривога за майбутнє суспільства в романі - утопії.

    Уміти розповідати про життя і творчість письменника, знати зміст роману "451 градус за Фарингейтом".


Цікаві факти про автора

Магія книги захопила Рея, коли тітка подарувала йому фантастичний комікс «Жив-був якось». А світ наукової фантастики відкривається Рею 1928 р., коли йому до рук потрапляє перший випуск журнала Х’юго Гернсбека «Дивовижні історії». Відтоді його уява стає заручницею «країни фантазії».

Улюбленим героєм був капітан Немо; виховувався на сімейній легенді про прабабусю, яку нібито спалили під час процесу над відьмами у 1692 році; автор понад 800 творів різних жанрів; друге ім’я дістав на честь актора Дугласа Фербенкса.

І в 90 років письменник-фантаст починав кожен день з того, що сідав за рукопис, бо вірив, що нове оповідання продовжує йому життя.

1954 року – нагорода Національного Інституту Мистецтв і Письменства. Двічі йому присуджувалась премія О. Генрі. Був лауреатом медалі Національної Книжної Фундації, лауреатом Еммі. Йому присвячена зірка на голлівудській Алеї Слави, всього ж на рахунку Бредбері 8 нагород і 2 номінації в галузі кіно. 2000 року Бредбері одержав Медаль Національної Книжкової премії за підсумком усієї прижиттєвої творчості; 2004-го – Національну Медаль Мистецтв Президента Дж. Буша; 2007-го – Пулітцерівську премію «за визначну, плідну і глибоко впливову кар’єру як незрівнянного автора наукової фантастики і фентезі».

Бредбері не користувався комп’ютером, а свої тексти набирав старою друкарською машинкою. Утім, коли 2011 року видавництво Simon&Schuster висловило намір видати «451° за Фаренгейтом» у електронній формі, Бредбері дав згоду на це – хоча й після деякого опору. У робочому кабінеті письменника-фантаста Рея Бредбері висить автомобільний номер «Р- 451». Це – як нагадування про небезпеки, які чекають на людину, коли вона занадто захопиться перетворенням матеріального світу, забувши про космос душі. На відміну від багатьох мешканців Сполучених Штатів, Бредбері не водив автомобіль. Про себе іронічно казав з цього приводу, що сучасні технічні досягнення викликали у нього паніку. Лише раз у житті скористався літаком...


 Історія створення роману

Двадцять п’ять тисяч слів, що стали основою книги, були написані впродовж 9 днів ще у 1951 році і коштували 9 доларів 80 центів. Роману передувала невелика повість «Пожежний», написана в 1951 році. У 1953 році опублікована і сама книга, що принесла світову славу.


Система образів роману

Гай Монтег – пожежник, упевнений, що виконує роботу «на користь суспільства». Після розмови з Кларисою, починає розуміти, що життя може бути іншим. Переломним у його свідомості стає момент загибелі власниці бібліотеки. Розчаровується в ідеалах суспільства, на благо якого трудився, і приєднується до читачів книг.

Мілдред Монтег – дружина Гая, помічає зміни в поведінці чоловіка і доносить владі на нього, бо він переховує вдома книжки.

Клариса – молода дівчина, подруга Гая, каже про себе, що божевільна, бо всі вважають її дивною: вона захоплюється природою, говорить про почуття і думки, про життя.

Фабер – професор, друг Гая.

Брандмейстер Бітті – капітан пожежників. Стверджує, що сенс знищення книг – щасливе суспільство. Пояснює Гаю, що без книг не буде думок, ніхто не буде ставати розумнішим, бо «хто знає, хто може стати мішенню добре начитаної людини?»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Українська мова 7 клас

Зарубіжна література 9 клас

Зарубіжна література 6 клас