Зарубіжна література 9 клас

   18.05.2022р.

Зарубіжна література

Тема:

Тема знецінення культури в романі-утопії Р.Д. Бредбері "451 градус за Фарингейтом".

Прочитати роман-утопію "451 градус за Фарингейтом" до кінця, виконати тестові завдання за покликанням https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=3122790


Чому твір має таку назву?

    Що ж означають цифри 451? Це температура в Фаренгейтах, при якій запалюється папір. У перекладі в градуси Цельсія це - 233 градуси.

    А ще -це метафора, що вказує на градус людської байдужості до світових шедеврів мистецтва літератури, спотворене поняття щастя, насолоди, радості, розвагт. Це температура згорання паперу, але лякає, що палять з насолодою, з почуттям обов'язку. Ось тому це катастрофа в "світі спалених книг". 


    Головний герой - Гай Монтег, який працює пожежним і спалює книги. При цьому він безперечно впевнений, що працює «на користь суспільства».

    Може б і надалі Гай залишився  простим пожежником, який жив звичайним, нічим не примітним життям. Він не замислювався над сенсом свого існування. Пожежник палив книги, так як це було його роботою. Але  одного разу все змінилося. Він познайомився і потоваришував з дівчиною на ім'я Кларіс. Вона любила міркувати про життя, гуляти, насолоджуватися красою природи. Крім того, вміла мислити самостійно 

    З її вуст він почув, що вона божевільна і їй 17 років, але насправді Кларіс вразила Гая своєю неординарність. Завдяки їй він зрозумів, що людей, які його оточують,  важко вже назвати людьми. Всі вони живуть в телевізійному світі, а їх "родичі" - герої серіалів. Ці люди думають стереотипами. Головному герою, завдяки цьому знайомству,  вдається вийти за  рамки "юрби", не бути в ній загубленим. 

    Цитати, які наводить ця жінка, її бачення світу - все це поступово змінює внутрішній світ головного героя. Його здивувало, наприклад, коли вона сказала: "Знаєте, чим пахне палине листя? Корицею!" Вони багато про що говорили, йдучи вулицею. Вона здивувала його, розповідаючи про школу, спілкування з ровесниками, свої захоплення та захоплення знайомих їй людей, стосунки в їхній родині тощо. 

    А також одного разу Гай став свідком великого злочину - жінку спалили разом з книжками, бо вона відмовилася вийти зі свого будинку. Саме на цій пожежі він вперше відкрив палаючу книгу.

    Далі події розвиваються стрімко і напружено. Монтег потайки починає приносити додому книги замість того, щоб спалювати їх. Він замислюється про життя, про свою роботу. Зникнення  Кларіс, а також зустріч з жінкою, яка загинула через відмову покинути будинок, підсилюють внутрішній розлад головного героя. 

    Звичайно, Монтег під підозрою і ретельним наглядом начальника, механічного пса і всієї системи. Проте він вже не хоче далі так жити. Він намагається схилити на свій бік дружину Міллі, знайти спільників, зрозуміти , що йому робити далі. Так символічно, що в руках Гая знаходиться Біблія, можливо, остання в світі, де знищити книгу -це обов'язок кожного. А він не криється з нею. Він , Міллі і багато хто ще - над прірвою. 

    Зрада Мілдред стала поштовхом, до бунту, до втечі Гая Монтега.

    Він намагався її прихилити до своїх думок, проте вона обрала не Гая.  Система не збиралась його відпускати.

    Життя для Гає набуває іншого змісту, кольору. Він пізнає інший вогонь, який не нищить, а зігріває. А ще стає свідком гибелі міста від скинутих бомб. Він врятувався, але як складеться далі його життя? Подумайте!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Українська мова 7 клас

Зарубіжна література 9 клас

Зарубіжна література 6 клас