Українська література 8 клас

  02.05.2022р.

Українська література

Тема:

Юрій Винничук "Місце для дракона". Роздуми про добро і зло, вірність і зраду, доцільність самопожертви.

Знати зміст усього твору, уміти переказувати, виділяти головне, робити висновки. Виконати тест за покликанням https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=7564256


    Сьогодні  ми продовжимо працювати над твором письменника, який все своє життя відстоює ідеали добра і любові, благородні людські почуття, розглянемо основні поняття етики – добро і зло, спробуємо довести, що добро – найвища цінність. Сподіваюся, що сьогоднішній діалог змусить вас замислитися над питаннями, які турбують не одне покоління: добро і зло, вірність і зрада, окриленість душі та сіра буденність 

    Життя… Таким коротким воно здається для кожної людини. А як багато хочеться  зробити! Ще маленькою людина прагне самоутвердитися, пізнати нове, цікаве, корисне, розібратися, що таке добро і зло. Дійсно, людина сама визначає власні бажання.  У сучасному світі кожен намагається протистояти лиху, кривді, жорстокості захищаючи добро, правду, справедливість.  Саме такими  є дракон Грицько та Пустельник. Але є й ті, що живуть за іншими принципами, які здатні обманути, втертися в довіру, згодом і зрадити. 

Словникова робота   

Добро – усе позитивне в житті людей, що відповідає їх інтересам, бажанням, мріям.

Зло – щось погане , недобре; антонім до слова ,, добро”

«Доміно» (робота в зошитах)

Складіть доміно, добираючи синоніми до слів «добро», «зло».

Добро – вірність, ввічливість, щирість, працьовитість, любов, терпіння, турбота, 

допомога, чуйність, прихильність, ласка, привітність, співчуття, щедрість…

Зло – жорстокість, боягуз, егоїзм, грубість, зазнайство, скупість, заздрість, ворог, 

злочин, ненависть, вбивство, брехня, гординя, злість, ревнощі…


    Цей твір можна назвати не просто казкою, а повчальною притчею. Адже його герої вчать нас багатьом речам. Лицарі виявляються зовсім не лицарями, і не має значення, що на них справжні яскраві обладунки. Люботинський князь, який має дотримуватися справедливості й бути взірцем для своїх підданців, виявляється зрадником. І зраджує він найсвятіше - довіру, дружбу. Князівна, шлюбу з якою домагаються лицарі, думає лише про себе.

    Твір цей не втрачає своєї актуальності і в наш час. Він учить нас, що зі злом, несправедливістю треба боротися, але так, щоб не скоїти ще більшого зла, бо далеко не всіма шляхами можна дійти праведного діяння. І ніколи неправда не може бути на благо людині.Гіркий досвід героя роману вчить нас: не можна побудувати справедливості неправедними діями, не можна стати щасливим на нещасті інших. Лише з добра можуть вирости зернятка добра, а зло породить ще більше зло. Але і добро слід  робити чистими руками, не заплямованими людською кров'ю. Ця повість  підштовхує до серйозних роздумів, переосмислення цінностей, підштовхує з'ясувати для себе, що є добро, а що - зло, яку величезну цінність має людське життя, яке не маєш права зганьбити й відібрати. 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Українська мова 7 клас

Зарубіжна література 9 клас

Зарубіжна література 6 клас